Barn af Himmerland

Om bogen  ”Barn af Himmerland”

”En oplagt julegaveide til de ”plus 50 årige” siger Svend Andersen fra Lions Club Rebild’s bogudvalg , som også selv tar’ imod bestilling og bringer sågar ud – når det er indenfor for rimelig afstand.

Bogen udgives af Lions Clubber i Himmerland hvor 19 lokale forfattere beretter om livet i Himmerland på hver sin måde. Flere af forfatterne er her fra området.

Kommentarer til bogen af Erik Kragelund
Som indfødt Himmerlænding og min alder taget i betragtning (født i 56), må jeg vel være i kerne målgruppen for købere af ”Barn af Himmerland”. Jeg er ikke den store læse-ørn, men jeg har da indtil videre læst et pænt udsnit af det næsten 300 sider store værk. Fortrinsvis af de skribenter, som jeg kender mest til og som er her fra området. Det har været ganske interessant læsning, for sådan én som mig, som er interesseret i en god historie og gerne lokalt.

der er altid fart på

Bjarne Laustsen, skriver om andre sider af sig selv og sit liv, end dem vi normalt forbinder ham med som kendt folketingsmedlem. Med glimt i øjet – og med typisk Himmerlandsk lune – fortæller han om sin barndom og opvækst i Skivum. Om skolen, om landsbylivet, om at komme ud at tjene, om at være på ungdomsskole langt hjemmefra – ja helt i Bælum !

”For mig har det været god og genkendelig læsning, som et tidsbillede fra min egen barndom. Det slår mig, at vi er godt nok mange i min generation der er ”rundet ud af” det samme, som Bjarne beskriver så glimrende. Det er sjovt at læse og at mindes.
Senere i bogen fortæller han om sin ungdom med forskellige lærepladser og da han var aktiv Rugby spiller i klubben ” Lynet” i Aalborg. Via lynet ”Lynet” kom han til at cykle-tandem med blind makker, som han blev Aalborgmester med flere gange. Til slut fortæller han om hans 40 år i Støvring og med det faglige og lokalpolitiske arbejde og senere i det landspolitiske.

en rigtig hjemmeføding..

Lis Thrysøe – ”Himmerland i hjertet i mere end 75 år” kalder hun sit afsnit i bogen og der ingen tvivl om at hun mener det. Citat: ”Her har jeg været bosat både som barn, ung og voksen. At komme til verden og vokse op på denne skønne plet, ser jeg som et stort privilegium. At være omgivet af Lindenborg Å, Rold Skov, Rebild Bakker og Thingbæk Kalkminer – hvad      kunne man ønske mere ?” skriver hun
Lis er født og opvokset i nærheden af ”Reagan Vest” ved Oplev. Hun har boet mange år i Sønderup og de sidste 27 år i Støvring. Alle steder har hun været aktiv deltager i lokalsamfundet og været med i mange ting: lokalpolitik – med sæde i byrådet, i højskolen - som formand i mange år, boligforeningen og i meget forskelligt frivillige arbejde – blandt andet med integration af flygtninge.
”Hun har så sandelig noget at ha’ sit ”hjemmeføding” i og det er beskrevet godt og let læselig sprog” .

al andet end ”Barn af Himmerland”

Danny Druehyld - Heksen fra Rold Skov.
Titlen ”Barn af Himmerland” må da vist være lidt en tilsnigelse i Danny’s tilfælde. Hun er al andet end indfødt Himmerlænding – ja vel nærmest det modsatte, hvis der er noget der hedder sådan. Danny er født på Amager – opvokset på stenbroen – aktiv i tressernes hippi bevægelser – demonstrede daglig mod det ene og andet, slumstormer, rødstrømpe og boede i kvindekollektiv i perioder inden hun flyttede til Rold Skov og har boet der siden med sit ”hekseværksted”.
Men den anderledes baggrund gør hende bestemt ikke mindre interessant at læse. Danny er en guds benådet fortæller som kan tryllebinde hendes lyttere og læsere med nogle fantastiske fortællinger – og viden - om naturen, urterne, kilderne, historien i området.
Jeg har hørt og læst hende og finder det vældig spændende og som min far sagde: ”Ski’ mæ det er løwn - bare det er interessant”. Her er hendes opskrift på ”månevand mod alle sygdomme”( citat fra bogen):
”Det samles fra Ravnkilden, og som navnet siger, samles det en fuldmånenat. Træd ud på stenen, drej tre gange rundt om dig selv og drej til højre for fysiske sygdom. Til venstre for stress og melankoli og forvirring. Kast vandet tre gange mod månen. Fyld en ren klar flaske med vand, flasken stilles så månens lys oplades i vandet. Inden solen står op, dækker du flasken med klæde. Dette gentages i to nætter. Det er en drik mod alle sygdomme – især gigt”

De øvrige forfattere i bogen er:
Per Sand : Hvilsom krøniken – en landsbydrengs dagbog
Henri Henriksen: Sådan er tiden gået