Lions Pris 2020

Lions Prisen på halv million tildelt Jesper Bie Larsen - smerteprojekt på Aalborg Universitet

"Mit knæ smerter stadig efter operation" - sådan siger hver femte knæopererede efter indsættelse af nyt knæled. Derfor skal patienten ’lære’ at kontrollere deres smerter.

Hvert år får næsten 9000 danskere indsat et nyt knæled efter svær slidgigt i knæet. Desværre fortsætter ca. 20 pct. af de opererede med at have stærke smerter i knæet. Det vil Ph.d studerende Jesper Bie Larsen, Aalborg Universitetshospital forsøge at finde en smertebehandling imod.

Får Lions Prisen til forsøg med smertebehandling

Lions Danmark har derfor fredag d. 28. august ved et arrangement i Svenstrup Sognegård tildelt Jesper Bie Larsen årets Lions Pris på en halv million kroner. Overrækkelsen blev forestået af  Guvernørrådsformand i Lions Danmark Lisbeth Andreasen og formand for Lions Pris udvalget Peter Møller. Lions Svenstrup stod for det praktiske arrangement.
”Jeg vil bruge donationen til at undersøge virkningen af to typer behandlinger, så vi kan finde frem til en virkningsfuld indsats mod de kroniske knæsmerter,” fortæller Jesper Bie Larsen i sin takketale ved overrækkelsen. ”I forskningsforsøget inddeler vi deltagerne i to grupper, hvor den ene gruppe modtager smerteuddannelse sammen med den fysiske træning, mens den anden gruppe kun vil modtage smerteuddannelse alene. For det ser nemlig ud til, at patienter med kroniske smerter har udviklet et overaktivt nervesystem, dvs. hjernen bliver faktisk for effektiv til at registrere smerter. Denne overreaktion skal patienten med smertebehandlingen forsøge at blive bedre til at kontrollere”, slutter Jesper Bie Larsen.

Lions Prisen opstår gennem frivillige indbetalinger fra landets Lions klubber. Den årlige Lions Pris har de senere år været på kr. 500.000. Lions Prisen blev i år uddelt for 30. gang, og der er nu igennem årene uddelt mere end 12 millioner kroner. Prisens formål er bl.a. forskning og udvikling inden for sundhed mv.

Forskergruppen bag
Ud over Ph.d studerende Jesper Bie Larsen, der er fysioterapeut, M.Sc., Sport Sciences, SMI på Aalborg Universitet, deltager dr. med, Ph.d professor, SMI, Lars Arendt-Nielsen og Pascal Madeleine, professor i Sports Sciences, begge Aalborg Universitet. Gigtforeningen og Svend Andersen Fonden støtter også projektet.